Graveur

Graveur

Een graveur personaliseert sieraden door middel van het graveren van een icoon of tekst. Sieraden graveren kan op twee manieren: handgraveren en machinaal graveren.

Handgraveren

Het handmatig graveren van sieraden noemen we handgraveren. Dit is een techniek waarbij we met een graveersteker teksten en logo’s/symbolen met de hand graveren. Dit gebeurd meestal in voorwerpen van edelmetaal. Als er met de hand wordt gegraveerd, tekent de graveur eerst een tekst (of afbeelding) op het sieraad. Daarna wordt het metaal als het ware weggesneden met de steker waardoor de gravure ontstaat. Deze steker bestaat uit een gehard stuk staal en is geslepen in een bepaalde vorm. Een handgravure geeft een authentieke, ambachtelijke uitstraling aan een sieraad mee. Bijkomend voordeel is dat bijna alles mogelijk is met een handgravure, zoals: diverse stijlen signaturen, lettersoorten, wapenschilden enzovoorts. Een handgravure is dieper en blijft om deze rede langer mooi.

Machinaal graveren

Machinaal graveren van sieraden is een techniek waarmee met een traditionele graveermachine teksten en afbeeldingen worden gegraveerd. Dit kan in bijna ieder soort materiaal. Bij het machinaal graveren maken we gebruik van een diamantstift in combinatie met traditionele pantograaf graveermachine. De pantograaf zorgt ervoor dat we bepaalde sjablonen kunnen dupliceren in een bepaald sieraad. De diamant graveert dan het sjabloon verkleind in het voorwerp. De stift duwt het materiaal als het ware opzij en creëert een strakke diamantgravure. Om teksten in sieraden te graveren, maken wij gebruik van sjablonen van gestandaardiseerde lettertypes zoals blokletters, sierletters en schuine letters.

Wanneer is graveren de mooiste optie?

Het mooiste resultaat bereikt u met gravures in massieve sieraden. In holle artikelen bestaat het risico van indeuken. 

Welke sieraden kunt u laten graveren?

Kortgezegd kunt u de volgende sieraden laten graveren:

  • Graveerplaatjes
  • (Baby) plaatarmbanden
  • Vriendschapsringen (binnen- en buitenkant)
  • Trouwringen (binnen- en buitenkant)
  • Horloges

Ook bolle sieraden zoals medaillons en hangers graveren we weleens op verzoek met de hand. Alleen bestaat dan wel het risico dat het sieraad kan indeuken.