Diamantzetter

Diamantzetter

Een diamantzetter is gespecialiseerd in het vastzetten van diamanten in edelmetaal. Dit is specialistisch werk dat niet iedere goudsmid kan en daarom besteden veel goudsmeden (net als uurwerktechnici) deze werkzaamheden uit aan specialisten. Het zetten van diamanten en andere edelstenen in horloges en sieraden is namelijk specialistisch werk.

Wat een diamantzetter allemaal doet

Een diamantzetter zet niet alleen diamanten en andere edelstenen, maar voorziet bijvoorbeeld ook in het onderhoud van sieraden en horloges met diamanten. Bijvoorbeeld door de diamanten uit het sieraad of horloge te halen om deze na het onderhoud, reparatie of renovatie weer terug te plaatsen. Het kan nodig zijn om na de verwijdering van een diamant het betreffende sieraad of horloge te rhodineren. Dat betekent dat de diamantzetter een laagje Rhodium aanbrengt om op deze wijze de diamant nog beter te laten uitkomen in het horloge of het sieraad. 

Technieken van een diamantzetter

Bij het zetten van diamanten maakt een diamantzetter gebruik van uiteenlopende zettechnieken. Zo dient het type zetting sterk te zijn, bijvoorbeeld als een sieraad met diamant elke dag gedragen wordt. Denk daarbij aan een trouwring, waarin een diamant is verwerkt en die u dagelijks draagt. Verder behoort het polijsten van sieraden eveneens tot de werkzaamheden van een diamantzetter. Dat geldt eveneens voor het repareren of het vervangen van een zetting, bijvoorbeeld als deze is afgebroken. Een diamantzetter is gelet op de specialistische werkzaamheden in combinatie met het handwerk te zien als een ambachtsvrouw. Er is veel ervaring nodig om deze specialistische werkzaamheden op een perfecte manier uit te voeren. Een diamantzetter maakt van uiteenlopende handgereedschappen gebruik, net als van een microscoop om diamanten perfect te zetten. De werkzaamheden bevinden zich in het hogere segment sieraden en horloges en dat heeft uiteraard te maken met de waarde van de steen. Het is verder mogelijk dat een diamantzetter zich bezighoudt met het maken van nieuw werk.

De verschillende soorten zettingen

Een diamantzetter kan verschillende zettingen toepassen, zoals in een ring. Het type zetting bepaalt onder meer de uitstraling van de edelsteen of het sieraad. Zo heeft de zetting ook invloed op de mate van bescherming en op de mate van onderhoud. Een chatonzetting is een voorbeeld van een zetting die veel wordt toegepast. De diamant kan op deze wijze volop licht reflecteren. Er bestaat ook een gedeelde chatonzettingen door met greinen meerdere diamantjes/stenen vast te zetten. Een ander voorbeeld betreft de halo zetting, waarbij er rond de belangrijkste middensteen kleine steentjes worden geplaatst. Bij een gladomzetting is de edelsteen volledig omsloten en optimaal beschermd. Er is ook een variant met een halve gladomzetting, waarbij er meer licht op de steen valt. Een kathedrale zetting is een zetting in de vorm van een gotische kathedraal. Een diamantzetter kan ook een railzetting toepassen door allemaal stenen in de ring naast elkaar te plaatsen. Zo zijn er nog meer zettingen, variërend van een wrijfzetting tot een pavézetting of Franse pavézetting.

De taken van een diamantzetter

Kort samengevat, zijn de taken van een diamantzetter:

  • Diamanten zetten
  • Edelstenen zetten
  • Polijsten
  • Rhodineren
  • Repareren
  • Onderhoud
  • Onderdelen vervangen
  • Zettechnieken toepassen

Gediplomeerd diamantzetter

Er zijn specialistische opleidingen tot diamantzetter. Zo heb ik de Alexandre Diamand Setting School in Antwerpen met succes afgerond, waardoor ik gediplomeerd deskundige ben op het hoogste niveau van diamant zetten.